Jablka zapiekane z briePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 kwasne jablka,200 g sera brie,3 jaja,3 lyzki smietanki 30%,3 lyzki mleka,sok z 1 cytryny,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,1 lyzka cukru,2 lyzki bialego wytrawnego wina,sol, bialy pieprz,maslo do posmarowania formy.1. Jablka umyc, osuszyc, odkroic gorna czesc z ogonkiem, wydrazyc gniazda nasienne i troche miazszu. Skropic sokiem z cytryny. Wierzchy jablek zachowac.2. Miazsz z jablek posiekac, skropic sokiem z cytryny, dodac wino, wymieszac zdrobno pokrojonym serem brie. Napelnic farszem jablka.3. Jaja roztrzepac ze smietanka i mlekiem, doprawic sola, pieprzem i galka. Sosem dopelnic wydrazone, wypelnione farszem jablka, przykryc odcietymi wierzchami, posypac cukrem.4. Zaroodporne naczynie posmarowac maslem, ulozyc jablka, wstawic do ogrzanegodo temp. 180żC piekarnika, na 15 min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 92.
kapciajerzy1