Krokiety serowePorcja dla 12 osob. Czas przygotow. 45 min.250 g bialego sera,250 g tartego zoltego sera,500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),250 g masla,2 jaja,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,pieprz.1. Bialy ser rozgniesc widelcem. Ubic jaja i dodac do sera, wymieszac. Wsypaczolty ser, zielona pietruszke i pieprz. Mieszac az powstanie jednorodna masa2. Ciasto fyllo rozwalkowac i pociac na paski o szerokosci 6 cm, nakryc jesciereczka, by nie obsychaly.3. Wyciagac po jednym pasku ciasta i smarowac maslem za pomoca pedzla. Na koniec paska nalozyc lyzeczka farsz, nastepnie zawinac pasek tak, by powstaltrojkat.4. Blache nasmarowac maslem. Ukladac na niej krokiety. Wstawic do rozgrzanegopiekarnika i piec 15 min. Podawac zaraz po wyjeciu z pieca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 24.
kapciajerzy1