Krokiety z serem50 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.350 g zoltego startego sera,1 ugotowany ziemniak,1/2 lyzeczki soli,1/2 lyzeczki pieprzu,1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,1 lyzeczka szafranu,3 jajka cale,1 bialko,50 platkow gotowanego ciasta brik lub bardzo cienkich nalesnikow.1. Utarty ser, ziemniak, jajka, wymieszac widelcem, dodac sol, pieprz i galkemuszkatolowa.2. Uzyskana mase klasc po lyzeczce na platy briku lub nalesnika, zawinac boki izrolowac konce ciasta sklejajac je bialkiem uprzednio lekko ubitym.3. Smazyc na goracej oliwie do zrumienienia. Po usmazeniu odsaczyc z tluszczu.Podawac cieple, posypane tartym serem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 18.
kapciajerzy1