Kulki serowe30 szt. Czas przygotow. 20 min.Masa I:100 g serka topionego zloty ementaler,50 g mielonych orzechow wloskich,40 g siekanych orzechow wloskich.Masa II:180 g sera zoltego (podlaski lub inny lagodny),100 g chudego twarogu,70 g twarozku smietankowego,slodka papryka w proszku,po 1 peczku szczypiorku, koperku, natki pietruszki,po 1 lyzce suszonego estragonu, bazylii, tymianku i miety.1. Ementaler topiony rozgniesc widelcem i wymieszac z mielonymi orzechami najednolita mase. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego, obtoczyc je wsiekanych orzechach.2. Ser zolty przepuscic przez maszynke razem z chudym twarogiem i twarozkiemsmietankowym, posolic do smaku, wymieszac na jednolita mase. Uformowac kulkiwielkosci orzecha wloskiego.3. Swieze ziola umyc, osuszyc, odrzucic lodygi, a czesci miekkie posiekac. Wymieszac razem z przesiana mieszanka ziol.4. Polowe kulek serowych sporzadzonych z masy II obtoczyc w sproszkowanej papryce, a druga w mieszaninie z ziol. Podawac z wykalaczkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 58.
kapciajerzy1