Mus z sera i krabow.doc

(20 KB) Pobierz
Mus z sera i krabow

Mus z sera i krabow
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
200 g krabow z puszki,
1 lyzka soku z cytryny,
2 lyzki zelatyny,
300 g tlustego twarogu,
125 ml smietanki 30%,
2 jaja,
2 lyzki sosu Worcestershire,
sol, pieprz.

1. Kraby osaczyc na sicie, posiekac, skropic cytryna, odstawic.
2. Zelatyne namoczyc w malej ilosci wody, odstawic na 30 min.
3. Jaja dokladnie umyc, sparzyc, rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Ser utrzec
z zoltkami i smietanka na jednolita gladka mase, dodac rozdrobnione kraby,
doprawic sola, pieprzem i sosem Worcestershire.
4. Zelatyne podgrzac, rozpuscic, ostudzic, wymieszac z masa serowa, wstawic do
lodowki na 30 min.
5. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac z ochlodzona masa. 4 salaterki napelnic musem, wstawic na 2 godz do lodowki.
6. Podawac jako przekaske, z bagietka i bialym wytrawnym winem. Mus mozna przybrac plasterkami ogorka lub listkami miety.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 28.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin