Mus z sera i krabowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.200 g krabow z puszki,1 lyzka soku z cytryny,2 lyzki zelatyny,300 g tlustego twarogu,125 ml smietanki 30%,2 jaja,2 lyzki sosu Worcestershire,sol, pieprz.1. Kraby osaczyc na sicie, posiekac, skropic cytryna, odstawic.2. Zelatyne namoczyc w malej ilosci wody, odstawic na 30 min.3. Jaja dokladnie umyc, sparzyc, rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Ser utrzecz zoltkami i smietanka na jednolita gladka mase, dodac rozdrobnione kraby,doprawic sola, pieprzem i sosem Worcestershire.4. Zelatyne podgrzac, rozpuscic, ostudzic, wymieszac z masa serowa, wstawic dolodowki na 30 min.5. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac z ochlodzona masa. 4 salaterki napelnic musem, wstawic na 2 godz do lodowki.6. Podawac jako przekaske, z bagietka i bialym wytrawnym winem. Mus mozna przybrac plasterkami ogorka lub listkami miety.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 28.
kapciajerzy1