Pasta z wędzonej makreli i sera
Składniki:
- 1 makrela (ok. 20 dkg),- 20 dkg sera białego (wybranej "tłustości"),- 1/2 pojemnika śmietany,- dymka,- sól,- pieprz,- cytryna.
Przygotowanie:
1) Rybę obieramy dokładnie ze skóry i ości. Wkładamy, drobiąc na mniejsze kawałki palcami, do miski. 2) Ser kruszymy do tego samego naczynia. Siekamy dymkę w ulubionej przez nas ilości (zwykle wystarcza zielone z jednej cebulki). Kilka cieniutkich plasterków cytryny kroimy bardzo drobno i dokładamy do całości. 3) Mieszamy widelcem wszystkie składniki, rozgniatając je przy okazji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrytą miskę wkładamy do lodówki na 1/2 godz. dla schłodzenia i nabrania smaku. Jak podawać?Znakomita na świeżym, żytnim chlebie.
kapciajerzy1