Dieta śródziemnomorska.doc

(34 KB) Pobierz
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Dieta śródziemnomorska jest to określenie stosowane do określenia diety stosowanej przez ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego.Badania naukowe wskazują , że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską mają dłuższą średnią długość życia i mniejszą częstość występowania chorób układu sercowo – naczyniowego.Jednym z pierwszych badań , w którym zwrócono uwagę na pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej było badanie Seven Countries Study przeprowadzone na początku lat 60.W badaniu tym wzięło udział ponad 12 000 mężczyzn z 7 krajów.Analiza wyników tego badania wykazała ścisły związek pomiędzy stężeniem cholesterolu we krwi a częstością występowania choroby niedokrwiennej serca.Okazało się , że największa umieralność z powody choroby niedokrwiennej serca dotyczyła mężczyzn zamieszkujących USA i Finlandii.Najniższy wskaźnik zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca dotyczył mieszkańców Grecji,Włoch i Japonii.Wyniki takie sugerowały na ochronny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych , co później potwierdziły badania naukowe.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają w swojej budowie wiązania podwójne pomiędzy atomami węgla.Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych dla człowieka jest dieta lub ich produkcja w organiźmie z innych kwasów tłuszczowych.Organizm człowieka nie jest w stanie syntezować dwóch nienasyconych kwasów tłuszczowych – dlatego nazywamy je kwasami egzogennymi lub niezbędnymi.

Dietę śródziemnomorską określa się także jako zwyczaje żywieniowe panujące na Krecie,Grecji i południowej części Włoch we wczesnych latach sześćdziesiątych.Dietetycy amerykańscy sprecyzowali definicję diety śródziemnomorskiej o kilka charakterystycznych elementów :  

Spożywanie ryb szczególnie morskich i mięsa białego (kurczak,indyk) oraz unikanie mięsa czerwonego (ryby co najmniej dwa razy w tygodniu);  

Zwiększone spożycie owoców i warzyw;

Spożywanie warzyw strączkowych (np.fasola);  

Spożywanie orzechów;  

Zwiększone spożycie produktów zbożowych;

Picie czerwonego wina w małych ilościach;  

Ograniczenie spożywania produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np. ciastek,produktów pieczonych, niektórych margaryn;  

Stosowanie oliwy z oliwek;  

Stosowanie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce pierwotnej i wtórnrj choroby niedokrwiennej serca ma szerokie poparcie wśród lekarzy.Dieta śródziemnomorska znajduje także zastosowanie w terapii nadciśnienia tętniczego (badanie DASH).  

 

 

Źródło : 1.)AHA Dietary Guidelines,Revision 2000: A statement for healthcare professionals from the Nutrition Commitee of the American Heart Association.Circulation 2000, 102 : 2296 – 2311.2.)Kris – Etherton P,Eckel RH,Howard BV,et al.: Lyon Diet Heart Study:Benefits of a Mediterranean – style,National Cholesterol Education Program/American Heart Association Step I dietary pattern on cardiovascular disease.Circulation 2001,103:1823-1825.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin