BAJADERKA NA CIASTKACH.docx

(12 KB) Pobierz

BAJADERKA NA CIASTKACH

Składniki

ciasto

·         herbatniki 5 paczek

·         mleko 1 szkl.

·         kasza manna 1/2 szkl

·         cukier 1/2 szkl

·         margaryna 1/2 kostki

·         cukier wanilinowy 1 łyżeczka

·         kakao 1 łyżka

·         woda 1 łyżka

·         suche wafle 3 szt

·         bakalie 1 op

dekoracja

·         polewa czekoladowa 1 op

W garnku zagotować mleko z margaryną i cukrem. Na wrzątek wsypać kaszę i gotować tak długo aż masa zgęstnieje, dodać kakao wymieszane z wodą, plus cukier wanilinowy ciągle mieszając zagotować. Wafle połamać dodać do masy. Bakalie posiekać, dodać również - wymieszać dokładnie. Na tacce ułożyć herbatniki a na nią gorącą masę, przykryć ciastkami. Ciasto lekko docisnąć. Jeżeli wiemy, że zostaną nam herbatniki należy je pokruszyć i dodać do masy. Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin