BAJADERKA NA CIASTKACH
Składniki
ciasto
· herbatniki 5 paczek
· mleko 1 szkl.
· kasza manna 1/2 szkl
· cukier 1/2 szkl
· margaryna 1/2 kostki
· cukier wanilinowy 1 łyżeczka
· kakao 1 łyżka
· woda 1 łyżka
· suche wafle 3 szt
· bakalie 1 op
dekoracja
· polewa czekoladowa 1 op
W garnku zagotować mleko z margaryną i cukrem. Na wrzątek wsypać kaszę i gotować tak długo aż masa zgęstnieje, dodać kakao wymieszane z wodą, plus cukier wanilinowy ciągle mieszając zagotować. Wafle połamać dodać do masy. Bakalie posiekać, dodać również - wymieszać dokładnie. Na tacce ułożyć herbatniki a na nią gorącą masę, przykryć ciastkami. Ciasto lekko docisnąć. Jeżeli wiemy, że zostaną nam herbatniki należy je pokruszyć i dodać do masy. Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
dotkad