Ciasto marchwiowo-bananowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto marchwiowo-bananowe

Ciasto marchwiowo-bananowe

 

Składniki:

kostka masła

szklanka cukru

5 jaj

2,5 szklanki mąki pszennej

2 łeczki proszku do pieczenia

2 nieduże rozgniecione banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)

30 dag startej marchewki

garść rodzynek

garść posiekanych orzechów (dowolnego gatunku)

kilka kropli esencji zapachowej (niekoniecznie)

uszcz i bułka tarta lub specjalny

 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jaju, a następnie - powoli i małymi porcjami - mą zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Utartą masę połącz z bananami i marchewką. Na koniec wrzuć bakalie i - wedle uznania - dodaj  kilka kropli esencji zapachowej.

 

Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C około godziny (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin