KR�LIK WROC�AWSKI ZE �LIWKAMI Sk�adniki: * Kr�lik * 4 du�e cebule * szklanka �liwek suszonych wymoczonych w winie * p� szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie * 1 1/2 szklanki �mietany * 8 listk�w laurowych * tymianek, pieprz i s�l do smaku Spos�b przyrz�dzania: Suszone �liwki i morele wymoczy� 4 godziny w winie. Kr�lika podzieli� na porcje, natrze� sol�, tymiankiem, i pieprzem. Podsma�y� na ma�ym ogniu na ma�le. Pokrojon� cebule zeszkli�, najlepiej na ma�le. Prze�o�y� wszystko do garnka z pokrywk�, zala� wod�, doda� li�� laurowy i dusi� pod przykryciem, a� zmi�knie (oko�o godziny). W po�owie duszenia doda� wymoczone w winie �liwki i morele, za� na 10 minut przed ko�cem przyrz�dzania zala� �mietan�. Jest to stary, tradycyjny przepis wroc�awskiej kuchni regionalnej. Kr�lik stanowi potraw� szczeg�lnie popularn� na �l�sku, przyrz�dzany w ten spos�b by� jednak w XIX-wiecznym Wroc�awiu uwa�any za lokalny przysmak i specja�. Przepis zaczerpni�ty z k�cika kulinarnego po�wi�conego tradycyjnej kuchni wroc�awskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu . Porcje: dla 6 os�b Czas: do 90 minut Trudno��: �rednio �atwy Koszt: do 40 z� Autor: Bea
dotkad