KRÓLIK WROCŁAWSKI ZE ŚLIWKAMI.txt

(1 KB) Pobierz
KR�LIK  WROC�AWSKI ZE �LIWKAMI

    
    
Sk�adniki:

    * Kr�lik
    * 4 du�e cebule
    * szklanka �liwek suszonych wymoczonych w winie
    * p� szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
    * 1 1/2 szklanki �mietany
    * 8 listk�w laurowych
    * tymianek, pieprz i s�l do smaku


Spos�b przyrz�dzania:

Suszone �liwki i morele wymoczy� 4 godziny w winie. 
Kr�lika podzieli� na porcje, natrze� sol�, tymiankiem, i pieprzem. 
Podsma�y� na ma�ym ogniu na ma�le. Pokrojon� cebule zeszkli�, 
najlepiej na ma�le. 
Prze�o�y� wszystko do garnka z pokrywk�, zala� wod�, 
doda� li�� laurowy i dusi� pod przykryciem, a� zmi�knie (oko�o godziny). 
W po�owie duszenia doda� wymoczone w winie �liwki i morele, 
za� na 10 minut przed ko�cem przyrz�dzania zala� �mietan�. 


Jest to stary, tradycyjny przepis wroc�awskiej kuchni regionalnej. 
Kr�lik stanowi potraw� szczeg�lnie popularn� na �l�sku, przyrz�dzany w ten spos�b by� jednak w XIX-wiecznym Wroc�awiu uwa�any za lokalny przysmak i specja�. Przepis zaczerpni�ty z k�cika kulinarnego po�wi�conego tradycyjnej kuchni wroc�awskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu . 


Porcje: dla 6 os�b
Czas: do 90 minut
Trudno��: �rednio �atwy
Koszt: do 40 z�
Autor: Bea

Zgłoś jeśli naruszono regulamin