Suflet eleonoraPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.200 g przebranych i umytych lisci szpinaku,2 duze obrane i wypestkowane pomidory,60 g szynki pokrojonej w cienkie paski,75 g masla,50 g maki,40 g makaronu,180 g ementalera,600 ml mleka,150 ml gestej smietany,5 zoltek,12 bialek ubitych w sztywna piane,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz,maslo do smarowania foremek.1. Szpinak gotowac 15 min. w duzej ilosci osolonego wrzatku. Wyjac, przelaczimna woda, odcedzic i delikatnie odcisnac. Pomidory pokroic w niewielkiekawalki, po czym przesmazac 5 min na 1 lyzce rozgrzanego masla. Zdjac z patelni i trzymac w cieple. Makaron ugotowac "al dente" w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic, przelac zimna woda i odstawic.2. Smietane podgrzac na wolnym ogniu, dodac makaron, szpinak i szynke. Zagotowac i odstawic w cieple miejsce. Odkroic 6 bardzo cienkich plasterkow serado przykrycia sufletow. Reszte sera utrzec.3. Z maki i reszty masla sporzadzic biala zasmazke. Zdjac z ognia, ostudzic, poczym, caly czas ubijajac, dodawac wrzace mleko. Zagotowac, po czym zdjac zognia. Wbic 5 zoltek ciagle ubijajac. Tak przygotowana mase sufletowa doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem, polaczyc z 1/3 piany z bialek, wymieszac, dodac reszte piany i delikatnie wymieszac.4. Nasmarowane maslem i obsypane 2 lyzkami tartego sera foremki sufletowe napelnic ta masa do 1/3 wysokosci. Posypac reszta tartego sera. Na wierzchuulozyc farsz z makaronu, szpinaku i szynki oraz przesmazone pomidory. Zalacreszta masy sufletowej i przykryc plasterkami sera. Wlozyc do plaskiego naczynia z niewielka iloscia wody, nastepnie, wraz z nim, do piekarnika nagrzanego do temp. 200żC. Piec 12 min, po czym podawac natychmiast.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 24.
dotkad