przepis na chleb Pani Marii.pdf

(42 KB) Pobierz
655089587 UNPDF
CHLEB
1.Pół zakwasu ze słoika wlać do miski i dodać szklankę ciepłej wody. Do słoika z zakwasem dodać
szklankę zimnej wody. Zarówno do słoika jak i do miski dodać 3-4 czubate łyżki mąki żytniej.
2.Do innej miski wsypać kilogram mąki pszennej, płaską łyżkę soli i wlać tam zakwas z ciepłą
wodą z poprzedniej miski.
3.Rozrobić pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru i pół szklanki ( lub szklanka ) ciepłej wody i wlać do
mąki.
4.Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać garść oleju ( i dodatki jeśli się chce). Zostawić do
wyrośnięcia (przykryć ściereczką).
5.Jak wyrośnie wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wierzch posmarować ciepłą wodą.
Można posypać makiem, sezamem itp. i poczekać aż podrośnie. Włożyć do piekarnika na 200'C na
jedną godzinę.
6.Po upieczeniu posmarować ciepłą wodą.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin