przepis na chleb Pani Marii.pdf
(
42 KB
)
Pobierz
655089587 UNPDF
CHLEB
1.Pół zakwasu ze słoika wlać do miski i dodać szklankę ciepłej wody. Do słoika z zakwasem dodać
szklankę zimnej wody. Zarówno do słoika jak i do miski dodać 3-4 czubate łyżki mąki żytniej.
2.Do innej miski wsypać kilogram mąki pszennej, płaską łyżkę soli i wlać tam zakwas z ciepłą
wodą z poprzedniej miski.
3.Rozrobić pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru i pół szklanki ( lub szklanka ) ciepłej wody i wlać do
mąki.
4.Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać garść oleju ( i dodatki jeśli się chce). Zostawić do
wyrośnięcia (przykryć ściereczką).
5.Jak wyrośnie wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wierzch posmarować ciepłą wodą.
Można posypać makiem, sezamem itp. i poczekać aż podrośnie. Włożyć do piekarnika na 200'C na
jedną godzinę.
6.Po upieczeniu posmarować ciepłą wodą.
Plik z chomika:
dotkad
Inne pliki z tego folderu:
ŻAREŁKO0053.jpg
(515 KB)
ŻAREŁKO0052.jpg
(500 KB)
ŻAREŁKO0051.jpg
(338 KB)
ŻAREŁKO0050.jpg
(120 KB)
ŻAREŁKO0049.jpg
(638 KB)
Inne foldery tego chomika:
■Dla dzieci
babki
CIASTA
DANIA JEDNOGARNKOWE
dania mięsne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin