Łatwa kuchnia indyjska (odc. 002) Kurczak chilli.pdf

(30 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Kurczak chilli
trudność: łatwe
Marynata
duży kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany
2-3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2-4 zielone papryczki chilli, przecięte wzdłuż na pół i wypestkowane
sól do smaku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
Kurczak
800 g kawałków kurczaka bez skóry, ponakłuwanych widelcem
3 łyżki oleju roślinnego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonego kminu
4 kromki białego chleba, rozdrobnione w blenderze na okruchy
1-2 duże jajka, rozkłócone
1 cytryna, do podania
Przygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładką pastę. Obtoczyć kawałki kurczaka w
marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć
odpowiednio wcześnie, aby mięso osiągnęło przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać
piekarnik do 225 °C. Wlać olej do brytfanny, na tyle dużej, aby wszystkie kawałki kurczaka
zmieściły się w jednej warstwie. Wstawić na górny poziom piekarnika, aby podgrzać olej.
Wymieszać sól i pieprz z okruchami chleba. Wyjąć kurczaka z marynaty, strząsnąć jej nadmiar i
starannie obtoczyć każdy kawałek w okruchach. Zanurzać kawałki kurczaka w jajku i ponownie
obtaczać w okruchach. Ułożyć w brytfannie i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 °C,
odwrócić kurczaka i piec jeszcze 15-25 minut (zależnie od wielkości kawałków). Podawać z
cząstkami cytryny.
© Anjum Anand
Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska.
(odc.2)
1 z 1
2010-02-09 20:37
236566527.001.png 236566527.002.png 236566527.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin