SERNIK JAK PTASIE MLECZKO.rtf

(1844 KB) Pobierz

:
Sernik jak ptasie mleczko


Spod:

75ml mleka
70g masla
200g maki
1 paczuszka drozdzy suchych (7g)
1 paczuszka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko

Masa budyniowo-serowa:

1 paczka budyniu waniliowego (ja uzylam budyniu z prawdziwa wanilia)
40g cukru
500ml mleka
500g serka homogenizowanego

Masa jajeczna:

4 bialka
4 zoltka
125g cukru
125g masla
15g skrobii ziemniaczanej
2 garscie posiekanych migdalow

Ciasto na spod:
W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim maslo. Do miski wsypujemy make,
drozdze, cukier, cukier waniliowy, sol, mieszamy, dodajemy jajko i lekko przestudzone,
ale nadal cieple mleko z maslem. Mikserem mieszamy na najwyzszych obrotach az ciasto
polaczy nam sie w kule, trwa to kilka minut. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w
miejsce bez przeciagu;-)

Masa budyniowo-serowa:
Budyn gotujemy z cukrem zgodnie z opisem na opakowaniu i schladzamy. Ostudzony
mieszamy dokladnie z serkiem homogenizowanym.

Masa jajeczna:
Bardzo miekkie maslo ucieramy, dodajemy cukier i nadal ucieramy az bedzie puszysta
masa, kolejno dodajemy po 1 zoltku i ucieramy na puch. Bialka ubijamy na sztywna piane
i przekladamy do masy z masla i zoltek, posypujemy skrobia ziemniaczana i delikatnie
laczymy.

Na posmarowana tluszczem blache kladziemy rozwalkowane ciasto, jest ono bardzo
elastyczne i daje sie latwo formowac. Nastepnie wylewamy mase budyniowo-serowa,
rownamy a na to mase jajeczna, posypujemy posiekanymi migdalami i wkladamy do pieca
nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin