Własnoręcznie robione kolby dla papug.txt

(2 KB) Pobierz
    Papugi bardzo lubi� kolby, kt�re na dodatek daj� im zaj�cie. W naturze bowiem papugi musz� poszukiwa� po�ywienia, nie maj� pe�nego karmnika tak jak w klatkach. Wiele os�b jednak obawia si� kupowanych kolb, poniewa� czasem nie s� one dobrej jako�ci, a na dodatek mog� by� nie�wie�e. Dla wszystkich tych os�b mamy znakomit� propozycje: sami zr�bcie kolby swoim papugom.


Sk�adniki
Na 4 do�� du�e kolby:

80g m�ki pszennej 
1 jajko 
p�torej lub dwie �y�ki miodu 
mieszanka dowolnych ziaren (mo�e to by� zwyk�a codzienna karma) 
4 patyczki, mog� to by� patyczki ze starych kolb (trzeba tylko zabra� plastikow� cz��) lub patyczki do szasz�yk�w 
ew. �rodki po rolkach papieru toaletowego lub papierowych r�cznikach
Przygotowanie
Z m�ki, jajka i miodu robimy ciasto. Ciasto musi by� wilgotne i klej�ce, ale nie mo�e la� si�. Do ciasta dodajemy mieszank� ziaren i mieszamy. Ziarna ma by� tyle, aby by�o ono obklejone tylko cieniutk� warstw� ciasta. Ciasto nie ma bowiem by� cz�ci� sk�adow� kolby, ma by� tylko spoiwem. Na blach� k�adziemy papier do pieczenia (koniecznie) i na nim formujemy kolby w taki kszta�t jaki chcemy, polecam jednak tradycyjn� form� walca. Do �rodka wciskamy patyczek, tak aby cz�� wystawa�a - pos�u�y ona do zaczepienia kolby. Od drugiego ko�ca patyczek musi dochodzi� do ko�ca uformowanej kolby - tak wi�c d�ugo�� kolby zale�y od tego jakie d�ugie b�dziemy mieli patyczki.

  Ciekawym pomys�em (nie sprawdzanym jednak przeze mnie osobi�cie) jest umieszczenie wymieszanego z ciastem ziarna we wn�trzach �rodk�w z papieru toaletowego (z tym, �e wydaje mi si�, ze takie najpopularniejsze maj� za du�� �rednic�). Nast�pnie wbijamy do �rodka patyczek. Tak� kolb� po upieczeniu odwijamy z papieru albo podajemy ptakom (zw�aszcza wi�kszym papugom) z papierem, b�dzie to dodatkow� atrakcj� dla papugi. Aby u�atwi� papudze dostanie si� do �rodka mo�na odwin�� kawa�ek papieru.


gotowe kolby z r�nych mieszanek ziarna

Pieczenie
Kolby nale�y piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie radz� u�ywa� do tego funkcji z termoobiegiem poniewa� za bardzo wtedy wysusza si� ca�a kolba (piek�am z termoobiegiem w temp. 180 stopni i kolba wysz�a za twarda i za sucha). Gotowa kolba ma mie� br�zowoz�oty kolor. Aby sprawdzi� czy kolba jest ju� upieczona mo�emy wbi� do �rodka wyka�aczk� i sprawdzi� czy ciasto nie klei si� do niej - czyli tradycyjnie, tak samo jak sprawdzamy ka�do ciasto.


spos�b zawieszania kolby z dwoma konc�wkami

Dodatki
Do kolby mo�emy doda� najr�niejsze rzeczy: zio�a, owoce, warzywa, wap�. Dodatek witamin ma mniejszy sens poniewa� wiele witamin zostanie zniszczone w czasie pieczenia. Nie wolno te� do kolb dodawa� �adnych lek�w!



Uwagi
Kolby nie mog� mie� za du�ej �rednicy, bo w �rodku pozostan� niedopieczone. Nie mo�e te� by� za wysoka temperatura bo za bardzo si� spiek� z wierzchu.

Na koniec nale�y chyba �yczy� Wam udanych wypiek�w, a Waszym papugom smacznego!

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin