Wiele papug uwielbia proso w k�osach (tzw. senegalskie), kupujemy je w sklepach. Kupi� mo�emy jednak tylko dwa gatunki: czerwone i ��te. K�osy te cz�sto (niestety) nie s� najlepszej jako�ci. Jest jednak bardzo prosty spos�b na otrzymanie dobrej jako�ci k�os�w r�nych gatunk�w prosa - samodzielny wysiew. Nie potrzeba do tego du�ego pola, wystarczy niewielka dzia�ka, kt�ra jednak musi znajdowa� si� z daleka od ulic, dr�g i zak�ad�w przemys�owych. Siew Proso sieje si� w maju, w zale�no�ci od lokalnego klimatu radzi si� sianie na pocz�tku maja (np. na po�udniu Niemiec na terenach nad jeziorem Bode�skim) lub w pocz�tkach drugiej po�owy maja - 15 do 20 maja (dane dla Polski). Dla prawid�owego wzrostu ro�lin i p�niejszych zbior�w bardzo du�e znaczenie maj� warunki w pierwszych trzech do czterech tygodniach po wysiewie. Najlepsze warunki do prawid�owego kie�kowania to ciep�o i sucho. Minimalna temperatura kie�kowania wynosi 8-10 stopni C, a optymalna to 20-30 stopni C. Szkodliwe s� nawet bardzo ma�e przymrozki, a przy 2-3 stopniach C nast�puje zahamowanie wzrostu. G��boko�� siewu uzale�niona jest od wielu czynnik�w. Na glebach zwi�z�ych, w optymalnych warunkach, sieje si� na g��boko�� 1 - 2 cm, na l�ejszych 2 - 3 cm, za� na przepuszczalnych (lekkich) nawet do 4 cm g��boko�ci. Sia� nale�y w rz�dach o odleg�o�ci 35 - 45 cm. Proso posiada korzenie wi�zkowe, kt�re si�gaj� w glebie przewa�nie do poziomu ok. 50 cm, pojedyncze mog� jednak dorasta� do 1 m g��boko�ci. Musz� jednak doda�, �e proso wyrasta�o mi w skrzynkach na balkonie, nie by�o ono a� tak dorodne jak to z pola, ale papuga i tak si� cieszy�a. Proso dorasta do wysoko�ci od ok. 1 metra do nawet 2 metr�w (w zale�no�ci od gatunku). Zbiory K�osy mo�na zbiera� w r�nym stadium dojrza�o�ci. Bardzo ciekawym pokarmem, kt�rego nie kupimy w �adnym sklepie s� k�osy na wp� dojrza�e. W zale�no�ci od gatunku okres zbior�w takich kos�w jest r�ny: od prze�omu lipca i sierpnia (proso srebrne) poprzez drug� po�ow� sierpnia (lu�ne proso czerwone), prze�om sierpnia i wrze�nia (zwarte proso czerwone) do ko�ca wrze�nia (proso senegalskie). K�osy ca�kowicie dojrza�e zbiera si� troszk� p�niej. Przyjmuje si�, �e gotowe do zbioru proso jest wtedy, kiedy ziarna na g�rze wiechy s� ju� ca�kowicie dojrza�e, a w �rodkowej cz�ci s� w tzw. dojrza�o�ci woskowej. Przechowywanie Dojrza�e k�osy przechowuje si� tak samo jak ziarno. Specjalnego przechowywania wymagaj� jednak k�osy nie w pe�ni dojrza�e. K�osy takie nale�y jak najszybciej po zbiorze zamrozi�. Przyjmuje si�, �e maksymalny czas od zbioru do zamro�enia nie mo�e przekroczy� 24 godzin. Zamro�one k�osy mog� by� przechowywane przez 12 miesi�cy. Wyj�te z zamra�alnika proso nale�y ok. 20 minut potrzyma� w temperaturze pokojowej, nast�pnie przep�uka� gor�c� wod� i wysuszy� papierowym r�cznikiem. Potem podawa� papugom. Uwagi Pami�tajmy, �e w naszych uprawach prosa dla ptak�w nie wolno stosowa� �adnych sztucznych nawoz�w, pestycyd�w i w og�le �adnej chemii...
JWONKARE