Głóg.txt

(1 KB) Pobierz
Informacje og�lne
Jest to krzew lub drzewo dorastaj�ce do ok. 8 metr�w (g��wnie g��g jednoszyjkowy). W Polsce spotka� mo�na kilka gatunk�w dziko rosn�cego g�ogu ( w og�le jest ponad 50 gatunk�w). Owoce wszystkich gatunk�w nadaj� si� do jedzenia, nie ma te� opracowa� na temat r�nej zawarto�ci sk�adnik�w od�ywczych w owocach r�nych gatunk�w.



W Polsce g��g jednoszyjkowy wyst�puje pospolicie na ca�ym ni�u. Ro�nie w zaro�lach, zr�bach na brzegach las�w i w widnych lasach li�ciastych. G��g dwuszyjkowy ro�nie na pog�rzu i w niskich po�o�eniach g�rskich, na ni�u mo�na go spotka� jedynie okazjonalnie, i raczej w zachodniej cz�ci kraju. Owoc g�ogu jednoszyjkowego zawiera jedn� pestk�, a dwuszyjkowego - dwie lub trzy.



Dost�pno��
Owoce mo�na zbiera� od sierpnia do pa�dziernika.



W maju i czerwcu g��g kwitnie (troszk� wcze�niej dwuszyjkowy). Papugom mo�na te� podawa� p�czki i m�ode p�dy.



Zawarto�� sk�adnik�w od�ywczych
Owoce zawieraj� na og� �rednie ilo�ci witaminy C, s� jednak do�� zasobne w karoteny (prowitamina A) i zwi�zki flawonowe. W�r�d owoc�w le�nych wyr�niaj� si� zawarto�ci� znacznych ilo�ci witaminy B - niestety jedne �r�d�a podaj�, �e tylko B1, a inne, �e w og�le witamin z grupy B. Owoce s� ubogie w cukry i kwasy organiczne; zawieraj� jednak do�� znaczne ilo�ci sk�adnik�w mineralnych: fosfor, �elazo, glin, wap�, troch� krzemu i magnezu oraz do�� du�o potasu.



Przechowywanie
Owoce mo�na suszy� i mrozi�. Owoce przeznaczone do suszenia powinno si� zbiera� we wrze�niu i pa�dzierniku, wkr�tce po dojrzeniu i wybarwieniu, s� wtedy najcenniejsze. W zimie mo�na zbiera� owoce przemro�one, s� one jednak bardzo nietrwa�e. �wie�e owoce, zebrane w czasie kiedy s� w stanie pe�nej j�drno�ci, mo�na przechowywa� kilka dni.

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin