Roladki z soli z cukinią i migdałami.doc

(451 KB) Pobierz
Roladki z soli z cukinią i migdałami

Roladki z soli z cukinią i migdałami

Składniki, 6 roladek (2 porcje):

1/2 cukinii, pokrojonej wzdłuż na plasterki
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g filetów z soli (świeżej lub mrożonej)
4 łyżki płatków migdałowch, zrumienionych na patelni
1 łyżka masła
sól i pieprz

Sos:
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
sól
a także: wykałaczki, biały ryż, zielona fasolka z sosem francuskim (przepis poniżej)

Przygotowanie:

·         Włączyć grill w piekarniku na 190 stopni. Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć cukinie, skropić oliwą i grillować przez 7 minut. Cukinię można też prościej zgrillować na patelni grillowej. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, wyłączyć grill i ustawić podstawowy program.

·         Filety z soli posolić i posypać pieprzem, pokroić na 4 części na krzyż, otrzymując 4 paski ryby. Zrumienić płatki migdałowe. Na każdym pasku ryby ułożyć cukinię, posypać płatkami, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki ustawić na blaszce, na każdej roladce ułożyć po kawałeczku masła, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.

·         W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie oraz przygotować kremowy sos: w rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, nie zrumieniać, mieszając dodać sok z cytryny oraz śmietankę, nie zagotowywać. Na talerzach rozsmarować kremowy sos, ułożyć roladki. Podawać z ryżem i zieloną fasolką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin