Aromatyczne danie z ciecierzycą, ziemniakami i filetami z soli z krewetkami, w sosie z pomidorów
Składniki, 2 porcje: • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w około 1,5 cm kosteczkę • 2 małe ząbki czosnku, pokrojone w plasterki • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku • szczypta pikantnego pieprzu cayenne (lub do smaku) • sok z 1/2 cytryny • 1/2 puszki (200 g) pomidorów wraz z sosem pomidorowym (pokrojonych, bez skórek), np. firmy Valfrutta • 1/2 kostki bulionowej (rybnej lub jarzynowej) • 100 g surowych, obranych krewetek • 1/3 puszki (ok 150 g) ciecierzycy, odsączonej • 250 g fletów soli bez ości i skóry, pokrojonych w około 5 cm kawałki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatki: • oliwa z oliwek extra virgin do serwowania • opieczony w tosterze chleb Przygotowanie:
· Na dużej patelni lub płaskim rondlu z pokrywą rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulkę wraz z ziemniakami, przykryć naczynie i na małym ogniu dusić przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.
· Dodać czosnek i przyprawy, gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać sok z cytryny, a za chwilkę pomidory z zalewą, 1/4 szklanki wody i kostkę bulionową. Doprawić solą, przykryć naczynie i dusić przez 15 - 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
· Dodać surowe krewetki i ciecierzycę, wymieszać, położyć filety soli na wierzchu. Zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i gotować przez 8 minut, raz lub 2 razy delikatnie przemieszać składniki.
· Jak ryba będzie już ugotowana, zdjąć naczynie z ognia, posypać natką pietruszki i polać dodatkową oliwą z oliwek. Podawać z chrupiącym chlebem.
danilo2002