Faworki.doc

(19 KB) Pobierz
Faworki

                                                         Faworki

30dag ------------- mąki

  4 ----------------- żółtka

  5 łyżek  --------- śmietany

  1 łyżka ---------  spirytusu

sól , tłuszcz  do  smażenia , cukier  puder do  posypywania

 

Mąkę  mieszamy  ze  śmietaną , dodajemy  żółtka , spirytus i szczyptę  soli.

Wyrabiamy  gładkie  jednolite  ciasto i wybijamy  je  wałkiem.

Następnie  rozwałkowujemy  ciasto  jak  najcieniej i kroimy  na  paski o szerokości  3 cm i długości  10 15 cm.

Każdy  pasek  przekrawamy w środku  wzdłuż  na  długość  56 cm i przekładamy  koniec  paska  przez  wycięcie.

Smażymy z obu  stron.

Jeszcze  gdy  faworki  są  gorące , posypujemy  je  cukrem  pudrem  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin