GAZETOWY ZAWRÓT GŁOWY
(cały dzień z gazetami )
Temat ośrodkowy : NAWET, GDY NIE MA ŚNIEGU
W FERIE W PRZEDSZKOLU
SIĘ NIE NUDZIMY!
Temat zajęcia: Zabawy ruchowe z gazetami.
Cele operacyjne – dziecko:
· potrafi sprawnie i swobodnie poruszać się w przestrzeni (sala)
· Potrafi prawidłowo wykonać określony ruch,
· Potrafi swobodnie poruszać się przy muzyce,
· Potrafi wykonać ćwiczenia inhibicyjno - incytacyjne(pobudzanie – hamowanie),
· Wyraża swoje uczucia poprzez improwizacje ruchowe i działalność plastyczną,
· Potrafi projektować i wykonać prace o charakterze użytecznym i dla własnej satysfakcji.
Metody:
-słowne – rozmowa,
-oglądowe – demonstracja ćwiczeń,
- praktycznej działalności dziecka,
Formy pracy:
- zajęcia zorganizowane z całą grupą,
- praca indywidualna,
Przebieg dnia:
1. Zabawy ruchowe i ćwiczenia gimnastyczne z gazetami.
· Zabawa orientacyjno – porządkowa: „Lodowe figurki”.
(bieg, na hasło „mróz” zastyganie w bezruchu).
· Rozdanie gazet. Kładziemy gazetę na głowie: „Ubieramy ciepłą czapeczkę” – idziemy ostrożnie, by nie zrzucić gazety .
· „Przejście przez tunel”. Nauczycielki trzymając gazety tworzą tunel, dzieci przechodzą na czworakach.
· Ćwiczenia oddechowe „Wiatr”. Dmuchanie na gazetę z różną siłą.
· „Jazda na nartach”. Przedarcie gazety na dwie części. Dzieci stają na kawałkach gazety, przesuwają się długimi krokami.
· „Slalom”. Bieg pomiędzy gazetami.
· „Śnieżne kule”. Zgniatanie kul z gazet.
· „Rzut śnieżkami”. Rzut do rozłożonych obręczy. Rzut do kosza – pojemnika.
· Zakończenie śpiewem. Piosenka o tematyce zimowej, np.: „Tak się zachmurzyło”.
2. Wykonanie gazetowych strojów. Dzieci z pomocą nauczycieli wykonują wymyślone przez siebie stroje.
3. Pokaz „gazetowej mody”. Parada po przedszkolu.
4. Bal „gazetowych przebierańców”- tańce i zabawa przy muzyce.
5. Prace plastyczne z wykorzystaniem gazet np.:
· Collage,
· Wydzieranki,
· Wycinanki,
· Malowanie lub rysowanie na gazetach.
· Wykonanie rodziny bałwankowej z gazet.
6. Zrobienie gazetowej wystawy.
Koniec
DZIEŃ SMAKOSZA
Temat zajęcia: Jesteśmy kucharzami!
· Zna zasady i nawyki związane z kulturalnym jedzeniem i zachowaniem się przy stole,(jedzenie o określonych porach, zachowanie przerw między posiłkami,
· Stosuje zwroty grzecznościowe: dziękuję, proszę, smacznego, prawidłowo korzysta z serwetki.
· Przestrzega zasad dotyczących dotykania i manipulowania urządzeniami podłączonymi do prądu,
· Potrafi samodzielnie zjadać całą porcję prawidłowo posługując się sztućcami.
-oglądowe – pokaz urządzeń technicznych,
1. Omówienie pracy całego dnia.
Przygotowanie się do działalności w stołówce przedszkolnej.
· Dokładne umycie rąk,
· Założenie kuchennych fartuszków.
2. Samodzielne robienie kanapek. Podział dzieci na grupy.
· Smarowanie masłem
· Krojenie warzyw (pomidor, ogórek, rzodkiewka)
· Nakładanie sałaty, wędliny, sera i pozostałych warzyw,
· Układanie na talerzu.
3. Wykonanie pizzy:
Składniki: ½ kg mąki,
1 szklanka wody,
½ szklanka oleju
Szczypta soli
5 dkg drożdży
½ kg pieczarek
Kiełbasa, ser, cebula, ketchup.
Podział dzieci na grupy:
· Wyrobienie spodu,
· Krojenie pieczarek, cebuli, wędliny,
· Starcie sera.
4. Wykonanie podwieczorku. Wykorzystanie gotowej propozycji „Babeczki Dr. Oetkera”
· Wymieszanie masy za pomocą miksera, przy pomocy n-la,
· Nakładanie masy na gotowe foremki
· Po upieczeniu dekorowanie za pomocą pudru, lukru, kolorowych cukierków itp.
Smacznego
Dzieci wcześniej wykonywały również różne surówki do obiadu, desery owocowe, galaretki, a także piekły ciasto brzoskwiniowe. Zajęcia te są ogromną atrakcją dla dzieci. Dzieci chętniej zjadają całe porcje, kiedy wiedzą że brały czynny udział w ich przygotowaniu.
koniec
zgryzki