1puszka masy kajmaku
CIASTO-I: 7jaj 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szklanki cukru pudru
CIASTO-II: 25dkg.mielonych orzechów 3/4szklanki cukru pudru 1łyżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia 5białek
MASA: 5żółtek 1/2szklanki słodkiego mleka 1/2szklanki cukru 1i1/2 kostki Kasia Ja używam blachy o wym.24+38cm.
CIASTO-I:Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec w 180st.około 30 min. i przekroić na 2 części.
CIASTO -II:Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec około 20 min. to ciasto można również z mielonymi migdałami lub kokosem i będzie zupełnie inny smak snikersa, ale pyszny.
MASA:Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając.Kasia utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową. Można do smaku dodać alkohol lub sok z jednej cytryny.
Ciasto przekładamy tak:Jedna część ciasta kakaowego + krem jajeczny + ciasto orzechowe + ciepła masa kajmakowa + druga część ciasta kakaowego + rozpuszczona czekolada gorzka + wiórki kokosowe , posiekane orzechy.
botom