Egzamin zawodowy-Technik handlowiec.pdf

(2289 KB) Pobierz
Jozwiak.Egzamin.s01-18.indd
ZESTAW H0
CZĘŚĆ I
1. Funkcjonowanie spółek regulują przepisy prawa oraz wspólnicy, którzy w ra-
mach tych przepisów samodzielnie ustalają wiele zasad współpracy i zapisują je
w umowie, nazywanej statutem spółki. Na podstawie przepisów Kodeksu cywil-
nego działa spółka
A. cywilna.
B. jawna,partnerska,komandytowa.
C. zo.o.
D. akcyjna.
2. Oblicz wskaźnik rotacji zapasów w dniach w I kwartale br. dla sklepu obuwnicze-
go, przyjmując obroty i zapasy podane w tabeli. Do obliczenia zapasu przecięt-
nego wykorzystaj średnią chronologiczną.
A. 20
B. 22,5
C. 23
D. 15
Obrót w I kw. br.
200 tys. zł
Zapas na 01.01 br.
60 tys. zł
Zapas na 01.02 br.
50 tys. zł
Zapas na 01.03 br.
40 tys. zł
Zapas na 31.03 br.
60 tys. zł
3. Popyt na dany towar spadnie, jeśli
A. wzrosną ceny towarów substytucyjnych.
B. spadną ceny dóbr komplementarnych.
C. towarbędzie intensywnie reklamowany.
D. spadną dochody konsumentów.
4. Umowa sprzedaży zawarta z kontrahentem zagranicznym to
A. kontrakt.
C. dumping.
B. embargo.
D. kontyngent.
5. Budżet państwa jest
A. rocznym planem gromadzenia dochodów i realizacji wydatków przez pań-
stwo w związku z wykonywaniem przez nie różnych funkcji (administracyj-
nych, obronnych, bezpieczeństwa publicznego, edukacyjnych).
B. dwuletnim planem gromadzenia dochodów i realizacji wydatków przez
państwo w związku z wykonywaniem przez nie różnych funkcji.
C. trzyletnim planem gromadzenia dochodów i realizacji wydatków przez pań-
stwo w związku z wykonywaniem przez nie różnych funkcji.
D. pięcioletnim planem dochodów i wydatków państwa.
1
736791393.004.png
6. Ze względu na stopień powiązania kosztów z towarami wyróżniamy
A. koszty zmienne i stałe.
B. kosztyosobowe,rzeczowe,fi nansowe.
C. kosztybezpośrednie i pośrednie.
D. zależne i niezależne od decyzji zarządu przedsiębiorstwa.
7. Konsumpcja to proces
A. zużywania się dóbr i usług w celu zaspokojenia potrzeb ludzkich.
B. zużywania dóbr konsumpcyjnych.
C. spożywania artykułów spożywczych.
D. konsumowaniadóbrnaturalnych.
8. Właściwą miarą wzrostu gospodarczego jest
A. nominalny produkt narodowy brutto.
B. realny produkt narodowy brutto.
C. realny produkt narodowy brutto przypadający na każdego człowieka żyją-
cego w tej gospodarce.
D. stopainfl acji.
9. Cena chleba wzrosła o 10%, co spowodowało 1% spadek popytu. Mamy wtedy
do czynienia z popytem
A. elastycznym.
B. nieelastycznym.
C. sztywnym.
D. doskonaleelastycznym.
10. Osobowość prawna jest zdolnością przedsiębiorstwa do podejmowania w swoim
imieniu takich działań prawnych, jak
A. zawieranieumów.
B. zaciąganie zobowiązań.
C. występowanie przed sądem jako strona.
D. zawieranieumów,zaciąganie zobowiązań, występowanie przed sądem jako
strona oraz innych działań niezbędnych do prowadzenia działalności go-
spodarczej.
11. Oblicz roczną przepustowość magazynu o powierzchni całkowitej 2400 m 2
(w tym powierzchnia składowa stanowi 75% powierzchni całkowitej), gdy norma
składowania wynosi 500 kg/m 2 , a rotacja zapasów 36 dni.
A. 9000ton.
B. 900 ton.
C. 500 ton.
D. 400 ton.
12. Osobowy charakter spółki handlowej przejawia się tym, że decydujące znaczenie
dla funkcjonowania mają wspólnicy, ich kwalifi kacje, wykonywana praca, kon-
takty. Do spółek tych należy spółka
A. cywilna.
B. cywilna,jawna.
C. jawna, partnerska, komandytowa, komandytowo-akcyjna.
D. zo.o.,akcyjna.
2
13. Podstawą do sformułowania celów przedsiębiorstwa jest określenie jego mi-
sji, czyli sprecyzowanie roli, jaką przedsiębiorstwo chce odgrywać w otoczeniu.
Określenie misji nie może zależeć od
A. pragnień osób, które zakładają przedsiębiorstwo.
B. ocenywłasnych możliwości.
C. oceny warunków otoczenia.
D. oceny sytuacji w branży.
14. Zmniejszenie ryzyka działalności gospodarczej jest główną korzyścią wynikającą
z badań marketingowych. Dlatego fi rma powinna
A. zrezygnować z nakładów na badania marketingowe.
B. zwiększać nakłady na badania marketingowe.
C. zmniejszać nakłady na badania marketingowe.
D. współpracować w tym zakresie z konkurencją.
15. Celem integracji małych przedsiębiorstw handlowych nie jest
A. wspólnedokonywaniezakupów.
B. prowadzenie wspólnej polityki cenowej.
C. wspólne prowadzenie akcji promocyjnych.
D. utworzeniewspólnegozarządu zrzeszenia.
16. Celem planu fi nansowego przedsiębiorstwa handlowego nie jest
A. określenie zmian w zatrudnieniu pracowników.
B. porównanieilości niezbędnych środków fi nansowych z ilością środków do-
stępnych.
C. określenie zmian w majątku i kapitale przedsiębiorstwa.
D. planowaniewynikufi nansowego.
17. Przedsiębiorstwo handlowe otrzymało 1 maja br. dostawę towarów o wartości
35 000 zł. Zwyczajowo termin zapłaty za dostarczone towary ustala się na 45
dni od momentu otrzymania towarów. Dostawca proponuje skonto w wyso-
kości 3% w wypadku, gdy zapłata nastąpi w ciągu 3 dni od daty zakupu. Jaką
kwotę zapłaci przedsiębiorstwo handlowe, jeżeli zdecyduje się skorzystać ze
skonta?
A. 33 950 zł
B. 34 300 zł
C. 36 050 zł
D. 33 250 zł
18. Przedsiębiorstwo handlowe sprzedaje lodówki, stosując sprzedaż ratalną. Pierw-
sza wpłata przy zakupie wynosi 10% wartości lodówki, a pozostała należność jest
wpłacana na konto bankowe przedsiębiorstwa handlowego w 6 ratach miesięcz-
nych powiększonych o odsetki, które stanowią 2% kwoty pozostałej do zapłaty.
Lodówka kosztuje 4000 zł. O ile więcej zapłaci klient, jeśli kupi lodówkę na
raty? Na s. 95 zamieszczono tabelkę, którą możesz wykorzystać przy ustalaniu
wyniku.
3
Miesiąc
Rata kredytu
Pozostało do spłaty Wysokość odsetek Łączna wpłata
1
2
3
4
5
6
Razem
A. 352 zł C. 252 zł
B. 450 zł D. 120 zł
19. Przedsiębiorstwo handlowe, posiadające punkt sprzedaży detalicznej o po-
wierzchni 1200 m 2 , sprzedaje mięso paczkowane uprzednio w tym sklepie w opa-
kowania z tworzyw sztucznych. W ubiegłym roku przedsiębiorstwo wykorzystało
w tym celu 500 kg opakowań z tworzyw sztucznych. Poziom recyklingu został
określony w ustawie na poziomie 25%. Przedsiębiorstwu udało się osiągnąć po-
ziom recyklingu w wysokości 80 kg. W ilu procentach przedsiębiorstwo nie zrea-
lizowało zaleceń ustawy?
A. 100%
B. 36%
C. 25%
D. 40%
20. Przedsiębiorstwo handlowe bardzo wiele uwagi poświęca problemowi właściwej
lokalizacji punktu sprzedaży detalicznej. Analizując warunki lokalizacji, nie po-
winno brać pod uwagę
A. architektury sąsiednich obiektów.
B. wyposażenia obiektu w instalację wodno-kanalizacyjną.
C. dróg dojazdowych.
D. wygodnego wejścia do sklepu, znajdującego się bezpośrednio przy ulicy.
21. Przy rozliczeniach bezgotówkowych klienci nie posługują się
A. banknotami.
B. kartami płatniczymi.
C. czekami z rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych prowadzonych
przez banki dla ludności.
D. czekami z rachunków prowadzonych w związku z wykonywaniem przez po-
siadaczy kont działalności gospodarczej.
22. Wskaż najlepszą formę sprzedaży mięsa nieporcjowanego w sklepie mięsnym.
A. Samoobsługa.
B. Sprzedaż tradycyjna.
C. Preselekcja.
D. Sprzedaż wysyłkowa.
4
736791393.005.png
23. Poniżej są wymienione fazy transakcji kupna-sprzedaży.
Fazy transakcji kupna-sprzedaży
I
Propozycja
kupna-sprzedaży
II
Zamówienie towaru
lub usługi
III
Dostawa lub odbiór
towaru
IV
?
Wskaż brakujące ogniwo.
A. Weryfi kacja dostawy. C. Promocja towarów.
B. Oferta sprzedaży. D. Rozmieszczenie towarów w sklepie.
24. Określ rodzaj pisma na postawie fragmentu zamieszczonego poniżej.
A. Zawiadomienie o wysyłce.
C. Reklamacja.
B. Specyfi kacja towaru.
D. Odpowiedź na reklamację towaru.
25. Z włókien wełnianych wytwarza się
A. watę, pieluchy, pościel, ręczniki.
B. odzież przeciwdeszczową.
C. garsonki damskie, spodnie męskie, swetry.
D. pościel, ręczniki.
26. Określ poniższy rodzaj pisma.
A. Protokół szkody.
B. Protokół kontroli.
C. Reklamacja przesyłki.
D. Wniosek o ubezpieczenie przesyłki.
27. Jakim kolorem nitek w krajce zaznacza się tkaninę wykonaną z wełny?
A. Czerwonym. C. Niebieskim.
B. Zielonym. D. Żółtym.
28. Po wprowadzeniu normy międzynarodowej lub regionalnej do krajowego doku-
mentu normatywnego używa się oznaczeń
A. PN-ISO. C. PN-SWW.
B. PN-UE. D. PN-Q.
29. Numeracja długości obuwia w polskim systemie metrycznym jest podawana w
A. calach.
C. centymetrach.
B. milimetrach.
D. sztychach.
5
736791393.006.png 736791393.007.png 736791393.001.png 736791393.002.png 736791393.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin