Oponki
Składniki:- 3 szkl mąki,- 0,5 szkl cukru,- 0,5 sera (przekręconego przez maszynkę lub śmietankowego),- 0,5 szkl kwaśnej śmietany,- 1 łyżeczka sody,- 3 całe jajka. Jak przyrządzić?Wszystko należy ugnieść. Podzielić ciasto na kilka części tak, aby powychodziły po rozwałkowaniu placki na ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego placka wyciąć szeroką szklanką jedno kółko, a następnie w tym kółku wyciąć kieliszkiem mniejsze. W ten sposób powstanie opona i małe kółeczko. Żeby nic nie zmarnowało się że "ścinków" rozwałkowanych placków uwałkować kolejny. Tak przygotowane oponki i kółeczka piec na dobrze nagrzanym oleju w szerokim rondlu (oleju powinno być tak dużo aby oponki pływały). Piecze się je szybko na złoto-brązowy kolor. Wykładamy je na papier (aby odsiąkł z nich tłuszcz),a po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Są wyśmienite i pulchne i mogą zastępować pączki. Uwagi:Uwaga! Olej musi być dobrze rozgrzany.
bojar222