Dietetyka(1).doc

(168 KB) Pobierz

WYKŁAD I   9.10.09

 

„Żywienie człowieka zdrowego i chorego” – Jan Gawędzki

 

TEMAT: Przegląd nauk o żywieniu na przestrzeni lat. Żywność transgeniczna.

 

Zdrowie – definicje:

 

1.      zjawisko wielowymiarowe, zakładające harmonijne funkcjonowanie psychiki, ciała oraz harmonijne dostosowanie ich obu do środowiska

Hołówka 1977

 

2.      stan, w którym brak jakichkolwiek objawów patologicznych przy nadmiarze rezerw fizjologicznych wystarczających do zwalczenia potencjalnego napięcia

 

3.      w ujęciu holistycznym – wzajemne oddziaływanie ciał, umysłu i ducha. Efektem jest: pełna integracja ustroju, brak bólu, brak obniżonej sprawności

 

Stan zdrowia determinuje:

53% styl życia

21% środowisko

16% genetyka

10% poziom usług służby zdrowia

 

Odżywianie jest podstawowym warunkiem zdrowie. Jest to efekt nawyków żywieniowych powstałych pod wpływem instynktu kształtowanego pod wpływem doświadczeń, z czasem przekształconego w religię (posty, ubój rytualny zwierząt – zmniejszenie prawdopodobieństwa zakażenia, wykluczenie potraw, zasady przechowywania).

 

-          400000 lat temu użyto ognia do przygotowywania potraw

-          15000 lat temu zapisywano w papirusie Ebersa pokarmy wartościowe i szkodzące zdrowiu

-          w starożytnej Grecji – Hipokrates wypowiadał się negatywnie o nadwadze i upatrywał skrócenia okresu życia w otyłości. Inni badacze to: Asklepiades, Arystoteles, Empedokles, Pitagoras

-          okres nowożytnej, doświadczalnej wiedzy o żywności zapoczątkował Lavoisier teorią spalania składników pokarmowych w żywym ustroju. XIX – respiracja i kalorymetria.

 

Chorobami cywilizacyjnymi są:

-          otyłość

-          nadciśnienie

-          raki dietozależne

-          choroby wynikające z rozwoju miażdżycy

-          niektóre choroby trzustki, wątroby i dróg żółciowych

-          próchnica zębów

 

Genetycznie modyfikowanie organizmy mają nowe, pozytywne cechy, zyskane dzięki heterologicznym genom, które zostaną przekazane dalszym pokoleniom.

 

Prawo polskie definiuje organizmy genetycznie modyfikowane jako inne niż organizm człowieka, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych w skutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji przy zastosowaniu różnych technik.

 

Techniki biologii molekularnej:

a.      technika rekombinacji DNA z użyciem wektorów (wirusy, plazmid) i włączenie do organizmu biorcy, w którym nie występują w warunkach naturalnych, ale są zdolne do powielania

b.      technika stosująca bezpośrednie włączenie materiału dziedzicznego przygotowanego poza organizmem, a w szczególności mikroinjekcji, makroinjekcji, mikrokapsułkowania

c.       metody nie występujące w przyrodzie dla połączenia materiału genetycznego co najmniej dwóch różnych komórek, w wyniku czego powstanie nowa komórka zdolna przekazać materiał genetyczny komórką potomnym  

 

Rolą regulacji parlamentu europejskiego jest tzw. „nowa żywność”, „novel food”. Do tego rodzaju żywności zaliczane są:

a.      żywność będąca GMO lub posiadająca składniki genetyczne modyfikowane, np. modyfikowane truskawki

b.      żywność nie zawierająca GMO lecz wyprodukowana przez rośliny GMO, np. oleje, a z nich majonez, dressingi warzywne na bazie oleju z transgenicznego rzepaku

c.       żywność i jej składniki o zmodyfikowanej strukturze molekularnej, np. pszenica wzbogacona aminokwasami

d.      żywność i jej składniki pochodzące z organizmów rozmnażanych nietradycyjnymi metodami, nie posiadająca historii bezpiecznego spożycia, np. owca Dolly – efekt klonowania zwierząt

 

Zalety żywności GMO:

1.      podniesienie wartości odżywczych np. możliwość wytwarzania NNKT przez trzodę chlewną

2.      usunięcie lub zmniejszenie wytwarzania substancji niepożądanych, np. bezglutenowa pszenica dla uczulonych na gluten

3.      poprawa odporności na zmiany w trakcie przetwarzania, np. odporność na wysokie temperatury – olej o wyższej temperaturze wrzenia

4.      odporność na wpływ czynników zewnętrznych, która umożliwia dłuższe przechowywanie

-          lepsza odporność na stres roślin uprawnych – gorąco lub suszę

-          więcej jedzenia z mniejszej powierzchni upraw

-          zmniejszenie ilości pestycydów – bawełna z genami Bacillus thuringeslis wytwarzają substancje perforujące przewód pokarmowy gąsienic

-          drzewa zawierające mniej ligniny – potrzeba mniejszej ilości chemikaliów do wytworzenia papieru

-          otrzymywanie roślin pochłaniających toksyczne związki (oczyszczających środowisko) – gorczyca, glony, ryż (Chińczycy)

 

Metody wykrywania GMO:

1.      oparte na analizie białek czyli wytwarzające białko będące produktem zmutowanego genu:

-          metoda immunoezymatyczna ELISA

-          dalszy rozdział białek w oparciu o western blot

-          przeciwbieżna elektroforeza w żelu

2.      oparte na analizie kwasu nukleinowego – wykorzystują komplementarność do helisy DNA specyficznych odcinków kwasu nukleinowego powstających w czasie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) – metody jakościowe i ilościowe

 

Wątpliwości jakie budzi stosowanie żywności GMO:

1.      działanie uczulające lub toksyczne nowych produktów (soja z genem metioniny)

2.      oddziaływanie na ustrój roślin o wyższym stężeniu białek lub innych produktów

3.      możliwość przeniesienia zmienionych fragmentów DNA na florę przewodu pokarmowego i nabywanie chorobotwórczych właściwości przez bakterie

4.      oddziaływanie nowo powstałych białek i RNA na metabolizm transgenicznych zwierząt

 

* w Polsce panuje zakaz uprawy roślin GMO od 2006r


WYKŁAD II 16.10.09

 

TEMAT: Energia

 

Życie jest procesem spalania, który dostarcza organizmowi żywemu energii niezbędnej do jego istnienia, a każdy żywy organizm ma określone potrzeby energetyczne

 

I prawo termodynamiki mówi, że ilość energii pobranej równa się sumie energii gromadzonej i wydatkowanej. Jeśli założyć, że masa ciała i jego skład jest stały, a ilość energii zmagazynowanej zależy od tych czynników, to ilość energii pobieranej równa się ilości energii wydatkowanej.

 

Bilans energii ustroju:

60% jest zamieniane na ciepło

40% zawarte w ATP

z czego 20% mięśnie wykorzystują na pracę mechaniczną

 

sprawność ustroju = 20% jest porównywalne z maszyną parową – sprawność ok. 15%

 

Definicja CPM

Całkowita przemiana materii (CPM) jest to wydatkowanie energii zliczane przez dobę, związane z normalnym funkcjonowaniem człowieka i z pracą.

 

Skład całkowity przemiany materii (CPM):

1.      podstawowa przemiana materii (PPM)

2.      termogeneza bezrdzeniowa = swoiście dynamiczne działanie pokarmu, ciepłotwórcze działanie pokarmu

 

Definicja PPM

Podstawowa przemiana materii (PPM) jest to wydatkowanie energii niezbędnej dla zachowania podstawowych funkcji życiowych o optymalnych warunkach otoczenia

 

Podstawowe funkcje życiowe:

-          praca układów niezbędnych dla życia

-          zachowanie ciepłoty ciała

-          budowa i odbudowa tkanki

 

Warunki pomiaru PPM:

-          wczesnym rankiem

-          w pozycji leżącej

-          nie wolno pić kawy, herbaty

-          nie palić papierosów

 

Wielkość PPM zależy od:

-          masy ciała wyrażonej w kg lub powierzchni w m2 lub jednostek metabolicznych = ilość kgk

-          wieku

-          płci

-          stanów fizjologicznych związanych z płcią

-          stanu zdrowia

-          stopnia odżywienia

-          proporcji pomiędzy tłuszczową i beztłuszczową masą ciała

-          gry hormonalnej

-          uwarunkowań genetycznych (+,- 10%)

 

Wzrost PPM:

-          przy podwyższonej ciepłocie ciała (o 12%/1 stopień C)

-          przy nadczynności tarczycy

-          przy przeroście rdzenia nadnerczy

-          po zażyciu amfetaminy

 

Termogeneza:

Służy utrzymaniu stałej temperatury ciała

-          termogeneza bezdrżeniowa – jest okresowym wzrostem przemiany materii po zjedzeniu pokarmu, wywołanym procesem trawienia, wchłaniania i transportu odżywczych składników

-          termogeneza drżeniowa – wynika ze wzrostu ilości ciepła wywołanego zwiększonym katabolizmem po ochłodzeniu organizmu, przejawem jest drżenie mięśni – dreszcze

 

Wielkość termogenezy poposiłkowej:

-          średnio zwiększa się 10%

-          po spożyciu białka 25%

-          tłuszczów 5-10%

-          węglowodanów 6%

 

Aktywność fizyczna:

Jest wydatkiem energii wyrażonym krotnością podstawowej przemiany materii. Wielkość aktywności fizycznej zależy od rodzaju i ciężkości pracy.

 

Współcześnie wyróżnia się trzy poziomy aktywności fizycznej:

-          małą 1,4 - 1,5 PPM

-          umiarkowaną 1,7 PPM

-          dużą 2,0 PPM

 

Pojęcie „zapotrzebowanie na energię” ma dwojaki sens:

1.      indywidualne zapotrzebowanie na energię

2.      zapotrzebowanie na energię grupy konsumentów

 

Indywidualne zapotrzebowanie na energię równa się CPM.

 

Zapotrzebowanie na energię grupy jest wartością średnią zapotrzebowania osób wchodzących w jej skład. Nie wolno stosować tej wartości do wyliczenia indywidualnego zapotrzebowania.

 

Zapotrzebowanie na energię wyraża się w:

Kcal, KJ, MJ w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień z zachowaniem uwarunkowań w/w płci, wieku, masy ciała, ciężkości pracy fizycznej, itd.

 

Zapotrzebowanie na energie bada się używając:

I.                     Metod opartych na ocenie

-          pobieranie energii w spożytym pożywieniu

II.                  Metod opartych na ocenie

-          wydatkowanej energii

III.                Metod opartych na ocenie pobieranej energii w pożywieniu

 

Są metody badań spożywanej żywności u osób będących w stanie równowagi energetycznej. Energia uwolniona z białek, tłuszczy i węglowodanów stanowi tylko część energii dostarczanej, dlatego trzeba odliczyć straty zawarte w niestrawionych resztkach.

 

Wartość energetyczną można badać:

1.      spalając pożywienie w bombie kalorymetrycznej w atmosferze tlenu. Przyrost temperatury jest miernikiem ilości energii.

2.      metodą biuretową Rozentala, tzn. utleniając dwuchromianem potasu w środowisku kwasu siarkowego. Nadmiar dwuchromianu odmiareczkować tiosiarczanem sodu i wyliczyć wartości energetyczne.

 

Równoważnik fizjologiczny jest ilością energetyczną uzyskaną ze spalania w bombie: białek, tłuszczów, węglowodorów. Równoważnik fizjologiczny nie uwzględnia strawności pokarmów, czyli możliwości przyswajania. Podaje więc wartości zawyżone.

 

Równoważniki fizjologiczne – współczynniki Atwatera – uwzględniają przyswajanie:

·         węglowodanów w 98%

·         tłuszczy w 95%

·         białek w 92%

ponieważ w przemianach katabolicznych białek następuje utrata energii z mocznikiem, rzeczywista wartość energetyczna białek wynosi 70% wartości wyjściowej, tzn. uzyskanej po spaleniu w bombie kalorymetrycznej.

 

Wielkość strat uwzględniają współczynniki Atwatera (fizjologiczne równoważniki energetyczne):

- 4 kcal/g białka i węglowodanów

- 9 kcal/g tłuszczu

- 7 kcal/g alkoholu etylowego

W przeliczeniu na KJ:

- 17 dla białka i węglowodanów

- 38 dla tłuszczów

- 30 dla alkoholu

 

Wartość energetyczna pokarmu zależy wprost proporcjonalnie od ilości tłuszczu i odwrotnie proporcjonalnie od ilości wody, stąd najbardziej kaloryczne są tłuszcze jadalne, a najmniej chude ryby, owoce, warzywa, grzyby i mleko.

 

II. Metody oparte na ocenie wydatkowanej energii

 

Polegają na ocenie ilości uwolnionego ciepła wprost proporcjonalnej do ilości pobranego tlenu, wydalonego dwutlenku węgla i azotu mocznikowego.

 

A.      kalorymetria bezpośrednia – polega na ocenie ilości utraconego ciepła

B.      kalorymetria pośrednia – polega na ocenie ilości uwolnionego dwutlenku węgla lub azotu mocznikowego lub zużytego tlenu

C.      metody niekalorymetryczne

KALORYMETRIA BEZPŚREDNIA:

 

-          komora kalorymetryczna

a)      mierzenie różnicy temperatury po obu stronach komory

b)      mierzenie ilości ciepła oddanego wymiernikowi ciepła stale obmywającego ścianki komory

 

Metoda jest czuła, dokładna, precyzyjna lecz tworzy sztuczne warunki w porównaniu z życiem codziennym.

 

KALORYMETRIA POŚREDNIA:

 

Ocenia się przy pomocy worka Douglasa ilości pochłoniętego tlenu i wydzielonego dwutlenku węgla. Przelicza się objętość worka na udział procentowy obydwu gazów. Lepszym rozwiązaniem jest respirator skojarzony z pomiarem gazów czyli respirometr. Długotrwałe badania wykonuje się w komorze respiracyjnej.

 

METODY NIEKALORYMETRYCZNE – NOWOCZESNE:

-          pomiar częstości tętna; zasada ... częstości tętna jest proporcjonalna do poboru dwutlenku węgla i wydatkowania energii

-          zasada zautomatyzowana i zminimalizowana to:

1.      Polar Sport Tester – dane interfejsem przekazuje się do komputera, analizuje program. Zalety: metoda łatwa, nadaje się dla dzieci, aby była dokładna wymaga wstępnego skalowania przyrządu

2.      metoda podwójnie znakowanej wody – bada wypijaną szklankę wody zbudowanej z izotopów wodoru i dwutlenku węgla

 

Przy użyciu spektrofotometru masowego określa się stopień obydwu izotopów w moczu w przedziale czasowym wieku.

 

Pedometr i Aktometr

Rejestrowanie liczby kroków i  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin