Słodkie kolanka.rtf

(5 KB) Pobierz
S³odkie kolanka

odkie kolanka

Szwajcarskie ciasteczka

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag mąki

jajo

2 łeczki oleju

ćwierć łeczki octu winnego

l

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

 

Z mąki, 5-6 łek przegotowanej wody, octu winnego, jaja, łeczki oleju i soli zagnieć twarde lśniące ciasto. Posmaruj je pozostałym olejem, przykryj i pozwól "odpocząć".

 

Mniej więcej po godzinie ciasto rozwałkuj na oprószonej mą stolnicy, szklanką powycinaj krążki i wrzucaj je partiami na gorący olej, a gdy się "wybrzuszą" i nabiorąocistej barwy - wyjmuj je i osączywszy z nadmiaru tłuszczu, obficie posypuj cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin