Rogale marcińskie.rtf

(8 KB) Pobierz
Rogale marciñskie

Rogale marcińskie

 

Składniki na 36 sztuk:

ciasto:

pół kg mąki

4 łki cukru

200 ml letniego mleka

2 dag droży

1,5 kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)

jajo

nadzienie:

40 dag białego lub czarnego maku

30 dag cukru

5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)

5 dag rodzynek

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag orzechów arachidowych

10 dag kandyzowanej gruszki

6 dag masła

2 białka

lukier:

ćwierć szklanki cukru pudru

do dekoracji: 2 łki posiekanych orzechów

 

Przygotuj ciasto: do przesianej mąki dodaj płynną margarynę, droże, cukier, mleko oraz jajo. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na 2 placki. Jeden z nich posmaruj resztą margaryny, przykryj drugim, rozwałkuj i złóż potrójnie - tę czynność powtórz dwukrotnie, po czym odstaw ciasto do schłodzenia na 30 minut.

 

Przygotuj nadzienie: orzechy i gruszki posiekaj, a mak sparz i zmiel, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodaj też ubite białka.

 

Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 3-4 części, rozwałkuj na cienkie prostokątne placki, z których wykroisz równoramienne trójkąty. Na te trójkąty ponakładaj porcje nadzienia, pozwijaj i pozaginaj rogi ciasta, poukładaj rogale na wyłonej papierem blasze i upiecz na złoto w temperaturze 200°C. Na koniec przyozdób je lukrem z cukru pudru utartego z ł wody i posyp orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin