Placek makowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek makowy

Placek makowy

 

Składniki:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

żółtko

masa:

250 g mleka

100 g cukru pudru

3 łki miodu

2 łki masła

po 3 łki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek

2 ubite białka

lukier

 

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - składniki zagnieć, potem upiecz okrąy spód i ostudź ciasto, nie wyjmując go z formy.

 

Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. Teraz rozgrzej masło, dodaj mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie lekko ostudź, dodaj białka, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowana masę nałóż na upieczony spód. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-180°C.

 

Ostudzony placek polukruj i posyp pozostałymi bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin