Pisanki.rtf

(5 KB) Pobierz
Pisanki

Pisanki

 

Składniki:

25 dag masła

szklanka wody

20 dag cukru

15 dag kaszy manny

10 dag biszkoptów

5 dag wiórków kokosowych

50 ml czystej wódki

do dekoracji:

cukier puder

posypka czekoladowa

posypka kolorowa

kolorowe wiórki kokosowe

 

Przygotowanie tych słodkości rozpocznij od zagotowania wody z cukrem i masłem, następnie wsyp kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Całość gotuj kilka minut - ciągle mieszając - potem odstaw do przestygnięcia. Na koniec dodaj wódkę oraz utarte biszkopty, składniki dokładnie wymieszaj.

 

Z tak przygotowanej masy formuj w dłoniach jajeczka. Każde udekoruj według własnej inwencji. Tak przygotowane "jajeczka" są nie tylko smaczne, ale mogą także stanowić wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin