Piernik cioci.rtf

(7 KB) Pobierz
Piernik cioci

Piernik cioci

 

Składniki:

40 dag mąki pszennej

10 dag cukru

25 dag miodu

2 łki masła

2 jaja

pół szklanki mleka

łeczka sody oczyszczonej

2 łeczki przyprawy korzennej do pierników

30 dag marmolady do przełenia ciasta

lukier:

szklanka cukru

pół szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

łka kawy rozpuszczalnej (suchej)

 

Przygotowanie ciasta rozpocznij od utarcia jaj z cukrem i masłem. Do masy dodaj następnie mą i nadal ucieraj.

 

W rondlu podgrzej miód, lekko go zrumień i gorący wlej do utartej masy. Sodę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody i wlej do ciasta, a następnie dodaj przyprawę korzenną oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie formę wysmaruj tłuszczem i obsyp mą, przełóż do niej ciasto i wstaw do ciepłego piekarnika mniej więcej na 1 godzinę.

 

W tym czasie przygotuj lukier: wodę zagotuj z cukrem i gotuj pod przykryciem jeszcze 2 minuty, dodaj ocet. Zdejmij z ognia, przestudź do temperatury około 60°C i ucieraj, aż zbieleje, a następnie wlej kawę rozpuszczoną w łce gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

 

Upieczony i wystudzony piernik przekrój poziomo na pół, na spodnim placku rozprowadźwną warstwą marmoladę i delikatnie przykryj górnym. Na koniec ciasto oblej przygotowanym lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin