Mazurek pomarańczowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Mazurek pomarañczowy

Mazurek pomarańczowy

 

Składniki:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

pół łeczki proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

jajo

pół kostki masła roślinnego (125 g)

szczypta soli

masa:

2 duże pomarańcze

cytryna

półtorej szklanki cukru

polewa:

pomarańcza

250 g cukru pudru

po 4 łki likieru pomarańczowego i soku z cytryny

30-40 g gorzkiej czekolady

 

Ciasto zagnieć, dobrze wyrób, po czym zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Blachę wysmaruj tłuszczem i uformuj na niej placek grubości około pół cm. Ciasto upiecz w temperaturze 200°C.

 

Przygotuj masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój (ze skórką) na cienkie plastry. Zalej plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte. Odstaw je na 12 godzin, następnie przelej je do garnka i gotuj około godziny. Wsyp do masy cukier i gotuj - stale mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmaruj nią ciasto.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin