Keks świąteczny.rtf

(6 KB) Pobierz
Keks œwi¹teczny

Keks świąteczny

 

Składniki:

30 dag mąki

17 dag margaryny

15 dag cukru

4 jaja

50 ml rumu

2,5 łeczki proszku do pieczenia

10 dag rodzynek (najlepiej koryntek i sułtanek)

15-20 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa)

l

do dekoracji:

em wiśniowy lub morelowy

bakalie

bułka tarta do posypania formy

 

Pokrojone bakalie mocz w rumie przez kilka godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzyj na puszystą masę i, nadal ucierając, połącz z wbijanymi kolejno żółtkami. Mą przesiej i jednym ruchem wsyp do masy. Dokładnie ucieraj (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodaj bakalie oprószone mą, rum, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

 

Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włóż ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piecz 45-55 minut w temperaturze 180-200°C.

 

Po wyjęciu ciasta z formy posmaruj je podgrzanym dżemem i przybierz według uznania bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin