Ciasto waniliowe z czekoladą.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto waniliowe z czekoladą

Ciasto waniliowe z czekoladą

 

Składniki na 6-8 porcji:

szklanka mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

15 dag cukru

7 jaj

opakowanie Cukru wanilinowego

6 dag rodzynek

6 dag drobno pokrojonej czekolady

20 dag polewy czekoladowej

2,5 dag posiekanych orzechów pistacjowych

szczypta soli

masło do posmarowania formy

 

Rodzynki namocz, potem osącz na sicie. Połowę cukru i cukier wanilinowy utrzyj na puszystą masę z jednym jajkiem, 6 żółtkami i szczyptą soli. Białka ubij na sztywno z resztą cukru i dodaj do masy jajecznej. Obie mąki przesiej i delikatnie połącz z masą. Na koniec dodaj do ciasta drobno pokrojoną czekoladę i osączone rodzynki.

 

Przygotowane ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy o średnicy 20-25 cm, po czym wygładź jego powierzchnię. Piecz 45-60 minut w temperaturze 190°C. Gdy lekko ostygnie, wyjmij z formy.

 

Teraz rozpuść w rondelku polewę czekoladową i dokładnie posmaruj nią ciasto. Zanim polewa zastygnie, ciasto posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin