Ciasto czekoladowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

 

Składniki:

pół kostki masł

5 łek kakao

2 jaja

szklanka cukru

łeczka esencji waniliowej

pół szklanki mąki pszennej

pół łeczki proszku do pieczenia

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

uszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dowolną formę. W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu podgrzej kakao i masło, mieszając składniki do chwili uzyskania jednolitej masy, po czym od razu odstaw ją do przestygnięcia.

 

W misce ubij jaja z cukrem, dodaj masę czekoladową i esencję waniliową. Wsyp mą i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec wrzuć orzechy.

 

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 25 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin