Ciasteczka serowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasteczka serowe

Ciasteczka serowe

 

Składniki na 4 porcje:

18 dag startego ementalera

półtorej szklanki mąki (25 dag)

15 dag masła

żółtko

pół filiżanki śmietany

łeczka mielonej słodkiej papryki

pół łeczki soli

pół łeczki proszku do pieczenia

do posypania:

mak

sezam

posiekane orzechy pistacjowe

kminek

 

Masło wymieszaj z serem, dodaj śmietanę, sól i paprykę, po czym zagnieć z mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.

 

Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 cm i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciastek posmaruj zmiksowanym żółtkiem, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub orzeszkami pistacjowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-210°C (około 10-15 minut).

 

Uwaga. Serowe ciasteczka możesz podawać z czerwonym winem lub piwem jako wykwintną przystawkę. Podczas pieczenia nie wolno dopuszczać do zbyt mocnego przyrumienienia ciastek, ponieważ z powodu dużej ilości zawartego w nich żółtego sera bę miały gorzki smak.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin