Babka z ciasta parzonego.rtf

(8 KB) Pobierz
Babka z ciasta parzonego

Babka z ciasta parzonego

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

szklanka mleka

4 żółtka

jajo

7,5 dag droży

15 dag cukru

7,5 dag masła

skórka otarta z cytryny

Cukier wanilinowy WINIARY

10 dag rodzynek

lukier:

15 łek cukru

1/4 szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

sok i skórka otarta z połowy cytryny

 

3/4 szklanki mleka zagotuj i wrzącym zalej szklankęki. Droże rozpuść w pozostałym ciepłym mleku i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte dodaj do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabiaj, dosypując pozostałą. Ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

 

Żółtka i całe jajo ubij na parze na jednolitą masę. Starannie wymieszaj ją z cukrem i znów odstaw na 30 min. Następnie dodaj cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, ażdzie odstawało od ręki.

 

Przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj jąuszczem i posyp buł tartą. Następnie wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio gocego piekarnika i piecz około 40 minut.

 

Przygotuj lukier: z cukru, wody i octu ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostaw za sobą "nitkę".

 

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, dodaj na końcu sok i skórkę z cytryny. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin