Wiśniak.rtf

(7 KB) Pobierz
Wiœniak

Wiśniak

 

Składniki:

biszkopt:

szklanka mąki

5 jaj

szklanka cukru

łka octu

łeczka proszku do pieczenia

krem:

opakowanie Galaretki wiśniowej WINIARY

opakowanie Budyniu waniliowego WINIARY

50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)

2 szklanki kompotu wiśniowego

2 jaja

pół szklanki cukru

półtorej kostki masła lub margaryny

gotowa polewa czekoladowa

 

Z białek ubij sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Wymieszaj pianę z octem oraz z mą i proszkiem. Wylej ciasto na natłuszczoną blachę posypaną buł tartą i piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

 

Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę wiśniową. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniu waniliowego, a następnie z płynną galaretką i, stale mieszając, zagotuj.

 

Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i z żółtkami. Wciąż ucierając, dodawaj po łce ostudzonej (ale nieschłodzonej!) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec masę wymieszaj z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście i polej polewą czekoladową, przyrządzoną według instrukcji na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin