Trufle na zimno.rtf

(6 KB) Pobierz
Trufle na zimno

Trufle na zimno

 

Składniki:

2 szklanki mąki 

szklanka cukru

2/3 szklanki mleka

10 dag masła

żółtko

50 ml spirytusu

esencja rumowa

2 łki kakao

2 łki zmielonych orzechów

 

Mleko zagotuj z cukrem i odstaw do ostygnięcia. Mą upraż na suchej patelni na małym ogniu, przez cały czas starannie ją mieszając. Gdy lekko zbrązowieje (nie ma prawa się przypalić!), zdejmij ją z ognia i pozwól ostygnąć.

 

Utrzyj masło z żółtkiem i - nie przerywając ucierania - dodawaj porcjami mą, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą, urywaj po niedużym kawałku masy i z każdego ulep foremne kulki wielkości orzecha włoskiego. Każ obtocz w kakao wymieszanym z mielonymi orzechami.

 

Poukładaj trufle pojedynczą warstwą na tacy lub paterze i umieść w lodówce, gdzie stwardnieją pod wpływem chłodu. Możesz je tam przechowywać nawet tydzień.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin