Sernik z rodzynkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

 

Składniki:

1 kg półustego twarogu 

10 jaj

20 dag masła

2 łki mąki ziemniaczanej

szklanka cukru

10 dag rodzynek

1/3 łeczki proszku do pieczenia

 

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, potem powoli dodawaj miękkie masło, a następnie zmielony twaróg. Całość wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Na koniec dodaj wcześniej namoczone w gorącej wodzie, odciśnięte na ręczniku kuchennym i obtoczone w mące ziemniaczanej - rodzynki.

 

Masę serową przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej buł tartą tortownicy (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości blachy). Piecz około godziny i 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku, aż wierzch sernika będzie jasnobrązowy i popękany. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem chwilę przy otwartych, a następnie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin