Pomarańczowe markizy.doc

(231 KB) Pobierz
Pomarańczowe markizy

Pomarańczowe markizy

             

 

Składniki na ciasto:

*20 dag masła

*10 dag cukru pudru

*torebka cukru waniliowego

*sól

*5 dag wiórków kokosowych

*1 pomarańcza

*30 dag mąki (ja potrzebowałam nieco więcej)

*jajko

*3 łyżki soku pomarańczowego

*łyżka margaryny

*dżem pomarańczowy

 

 

Do dekoracji:

*opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej

*4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę.

Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić ciasto.

Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wyciąć z niego romby lub trójkąty albo dowolne kształty. My skorzystaliśmy z foremek, które używaliśmy robiąc pierniczki, a więc mamy gwiazdki i serduszka. :)

Ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną dużej blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być jasnozłote.

Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka.

Sklejone ciasteczka pokryć polewą i posypać skórką pomarańczową.

Smacznego ! :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin