Składniki: Nadzienie: • 350 g filetów świeżego łososia • 350 g łososia wędzonego • 80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego) • 1 jajko • około 5 łyżek tartego parmezanu • 2 łyżki posiekanego koperku • sól, pieprz Dodatki: ćwiartki cytryny do skrapiania, ewentualnie sos z 2 łyżek masła i 6 łyżek śmietanki kremowej Ciasto pierogowe: • 300 g mąki • około 200 ml ciepłej wody • szczypta soli Przygotowanie: Nadzienie: Filety świeżego łososia opłukać, odciąć skórkę, jeszcze raz przepłukać i osuszyć. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę odparować, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na większe części wyjmując ości. Drobno posiekać nożem. Wymieszać z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie, w razie potrzeby dodać więcej tartego parmezanu. Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie. Wlać w nie ciepłą wodę, posolić i wyrabiać ciasto. Wygniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek. Małą szklanką wycinać kółka, nakładać po pełnej łyżeczce farszu, zlepiać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, aż będą miękkie, odcedzić. Podawać skrapiając sokiem z cytryny i/lub z sosem z masła i śmietanki: masło roztopić na patelni, dodać śmietankę i podgrzać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
psotnica23