Sernik z pianką cytrynową.doc

(69 KB) Pobierz
Sernik z pianką cytrynową

Sernik z pianką cytrynową

Składniki na ciasto kruche:

·         450 g mąki pszennej

·         100 g cukru pudru

·         250 g margaryny

·         3 żółtka

·         1 łyżka kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać margarynę, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.

Masa serowa:

·         600 g białego, półtłustego sera

·         100 g cukru pudru

·         4 żółtka

·         1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

·         5 łyżek oleju

·         można dodać 50 g rodzynek, jeśli ktoś lubi

Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.

Pianka cytrynowa:

·         4 białka

·         kisiel cytrynowy bez cukru

·         4 łyżki cukru

Białka ubić z cukrem. Dodać kisiel i ubić.

Ponadto: 1 słoik powideł (około 330 gram) - ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki, ale uważam, że z powidłami jest smaczniejszy :)

Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.

Piec około 1 - 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni, sprawdzić patyczkiem. (Ja piekłam 1 godzinę, piekarnik z termoobiegiem).

Smacznego:)

sernik z pianką cytrynową

sernik z pianką cytrynową

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin