Sernik z białą czekoladą i żurawinami.doc

(73 KB) Pobierz
Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Składniki na spód:

·         120 g ciastek digestive

·         50 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, połączyć. Formę tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:

·         1/4 szklanki kremówki (60 ml)

·         130 g białej czekolady + 70 g na polewę

·         375 g kremowego lub 3 - krotnie mielonego twarożku

·         1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

·         ½ szklanki (110 g) cukru pudru

·         1 jajko

Ponadto:

·         150 - 200 g mrożonych żurawin

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka, ostudzić. Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny.

Piec około 1 godziny w temperaturze

160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta). Sernik powinien poleżakowac w lodówce przynajmniej ze 3 godziny. Dopiero wtedy uzyska odpowiednią konsystencję.

Smacznego :)

Sernik z białą czekoladą i żurawinami (white chocolate and cranberry cheesecake)

 

Sernik z białą czekoladą i żurawinami (white chocolate and cranberry cheesecake)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin