Sernik tradycyjny.doc

(124 KB) Pobierz
Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Składniki:

·         1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego

·         20 dag masła

·         25 dag cukru (dałam mniej)

·         4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka

·         50 g kaszy manny

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej 

·         aromat waniliowy lub rumowy

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru

Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze

175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła).

* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)

Smacznego :)

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin