Składniki:
· 30 dag mąki
· 10 dag cukru
· 15 dag margaryny
· 2 żółtka
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 1 kg mielonego białego sera półtłustego
· 3 szklanki mleka
· 1 szklanka cukru
· 1/2 szklanki oleju
· 4 żółtka
· 2 jajka
· 1 opakowanie budyniu śmietankowego
· 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Pianka:
· 4 białka
Sposób przygotowania:Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagnieść ciasto. Prostokątną formę posmarować margaryna i wylepić wysoko ciastem. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser przetarty przez sito, a następnie budyń, mleko, olej i skórkę pomarańczową. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (można zmiksować) i wylać masę serową na ciasto. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190′C. Ubić 4 białka z 1 szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150′C i zapiekać do czasu, aż białko lekko zbrązowieje (15-20 min).
psotnica23