Acar - marynowane jarzynyPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 40 min.2 ogorki,1 marchewka,10-12 szalotek,6-8 zabkow czosnku,kawalek swiezego imbiru (4 cm),3 swieze czerwone papryczki chilli,6 lyzek oleju,3 lyzki cukru,1/2 lyzeczki soli,1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,3 lyzki octu.Pasta:6 suszonych czerwonych papryczek chilli,4 szalotki,kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),1 lyzeczka kurkumy,1 lyzka pasty krewetkowej,6-8 orzeszkow cashew,oliwa.1. Nie obrane ogorki przekroic na 4 czesci. Usunac pestki, pociac na kawalkidlugosci 5 cm, a nastepnie na waskie paseczki. Marchewke oskrobac i pokroicna paseczki dlugosci 5 cm. Szalotki i czosnek obrac. Imbir obrac i pociac nawaskie wiorki. Papryczki ponacinac z obydwu stron.2. Ogorki wlozyc do osolonej wody na 10 min. Marchewke namoczyc w zwyklej wodzie. Orzeszki wyplukac (jesli sa solone) i drobno pokroic.3. Przygotowac paste: suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15min. Szalotki, imbir oraz papryczki drobno pokroic, a nastepnie z kurkuma,pasta krewetkowa i orzeszkami utrzec w mozdzierzu, dodajac odrobine oliwy.4. Olej rozgrzac w garnku, a nastepnie podsmazyc na nim paste przez 3 min.Wsypac cukier i wymieszac. Dodac imbir, szalotki i czosnek. Lekko podsmazyc,dodac sol i glutaminian sodu. Wymieszac, wlac ocet i jeszcze raz wymieszac.5. Marchewke odcedzic, wlozyc do garnka i smazyc przez 3-4 min., mieszajac odczasu do czasu.6. Ogorki odcedzic, dodac wraz z papryczkami do garnka i smazyc przez 4-5 min.7. Garnek zdjac z ognia, marynowane jarzyny ostudzic do temperatury pokojowej.Podawac jako dodatek do ryzu. Marynate mozna trzymac w lodowce nie dluzejniz 7 dni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 74.
psotnica23