Puree z suchego grochu, fasoli lub bobuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.400 g grochu,3-4 lyzki bulionu,1 cebula,1 lyzka masla lub smalcu,sol, pieprz.1. Namoczony groch odcedzic, zalac swieza woda, gotowac, az bedzie miekki (ok.2 godz). Pod koniec gotowania posolic, odcedzic, i przetrzec przez sito. Cebule sparzyc, utrzec na tarce o malych otworach i poddusic na masle. Wlozycprzetarty groch, wlac kilka lyzek bulionu, dodac szczypte pieprzu, osolic,wymieszac i podgrzac. Groch mozna polac zrumieniona na masle tarta bulka lubstopiona slonina. Podawac do miesa, gotowanej szynki lub wedzonki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 11.
psotnica23