Marchewka glazurowana.doc

(20 KB) Pobierz
Marchewka glazurowana

Marchewka glazurowana
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 kg mlodych marchewek (karotek),
2 lyzki masla,
2 lyzki cukru,
1 lyzeczka soli,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,
1 lyzka masla do przybrania.

1. Marchewki obrac, umyc, a jesli sa zbyt duze, podzielic w poprzek na 2 lub
wiecej czesci rownej wielkosci i ostrym nozem nadac im ksztalt zaokraglonego
wrzeciona. Wszystkie uzyte marchewki powinny byc podobnej wielkosci i
ksztaltu.
2. Marchewki ulozyc w 1 warstwie w pojemnym, plaskim naczyniu, zalac 500 ml
zimnej wody, dodac maslo, cukier i sol. Wstawic na silny ogien i zagotowac,
po czym zmniejszyc ogien, przykryc naczynie papierem pergaminowym i gotowac
az do niemal calkowitego odparowania sosu, w ktorym gotowaly sie marchewki.
3. Ugotowane marchewki obrocic kilkakrotnie, by dokladnie i rownomiernie pokryly sie zageszczonym sosem z gotowania.
4. Wylozyc na polmisek, przybrac malymi kawaleczkami masla i listkami zielonej
pietruszki.
- Ewentualnie uzyc mozna marchew stara, z tym ze po obraniu i pokrojeniu nalezy zanurzyc ja na 1 min w duzej ilosci wrzatku.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 30.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin