Marchewka glazurowanaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.1 kg mlodych marchewek (karotek),2 lyzki masla,2 lyzki cukru,1 lyzeczka soli,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,1 lyzka masla do przybrania.1. Marchewki obrac, umyc, a jesli sa zbyt duze, podzielic w poprzek na 2 lubwiecej czesci rownej wielkosci i ostrym nozem nadac im ksztalt zaokraglonegowrzeciona. Wszystkie uzyte marchewki powinny byc podobnej wielkosci iksztaltu.2. Marchewki ulozyc w 1 warstwie w pojemnym, plaskim naczyniu, zalac 500 mlzimnej wody, dodac maslo, cukier i sol. Wstawic na silny ogien i zagotowac,po czym zmniejszyc ogien, przykryc naczynie papierem pergaminowym i gotowacaz do niemal calkowitego odparowania sosu, w ktorym gotowaly sie marchewki.3. Ugotowane marchewki obrocic kilkakrotnie, by dokladnie i rownomiernie pokryly sie zageszczonym sosem z gotowania.4. Wylozyc na polmisek, przybrac malymi kawaleczkami masla i listkami zielonejpietruszki.- Ewentualnie uzyc mozna marchew stara, z tym ze po obraniu i pokrojeniu nalezy zanurzyc ja na 1 min w duzej ilosci wrzatku.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 30.
psotnica23