RatatouillePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.3 zabki czosnku,2 male cukinie,2 cebule,1 papryka zielona,1 papryka czerwona,1 papryka zolta,6 pomidorow,2 baklazany,8 lyzek oliwy,sol, pieprz, suszony tymianek.1. Cukinie umyc, odciac konce i, nie obierajac, pokroic w plasterki. Cebule obrac i drobno posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w paski. Pomidorysparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i kazdy z nich pokroic na 6czesci. Czosnek obrac i zmiazdzyc. Baklazany obrac i pokroic w kostke.2. Na zeliwnej patelni rozgrzac silnie 6 lyzek oliwy. Obsmazac na niej przez 5min baklazany, nastepnie dodac papryke, a po 3 min pomidory i cebule, a pouplywie dalszych 3 min cukinie i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem i tymiankiem. Przykryc i dusic na malym ogniu 30 min.3. Dodac reszte oliwy, przykryc i dusic na malym ogniu kolejne 25-30 min, domiekkosci. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 36.
psotnica23