Selery duszone z boczkiemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.800 g mlodych selerow,100 g wedzonego boczku,2 lyzki oliwy,1 cytryna,1 marchewka,1 cebula,1 zabek czosnku,250 ml bulionu z drobiu,sol, pieprz.1. Selery obrac, oplukac, pokroic w cienkie plasterki, skropic sokiem z cytryny.2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke.3. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc plasterki boczku i drobno pokrojonyczosnek. Dodac marchewke i cebule, a nastepnie selery. Gdy cebula nabierzezlotej barwy, zalac bulionem, doprawic sola i pieprzem. Dusic na malym ogniu30 min. Gdy sos zgestnieje, odstawic.- Podawac z grzankami usmazonymi na masle.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 88.
psotnica23